A Diagnosztika felépítése

 

 

Személyes elbeszélgetés a Kezelő orvossal, időkorlát nincs-egyénfüggő.
Pulzusdiagnózist végzünk melyet nyelvdiagnosztika követ és egy korai rákdiagnózissal zárul.
A Pulzusdiagnózis megmutatja a páciens aktuális panaszainak eredését.

Az orsócsonti ütőéren (radialis pulzus) történő vizsgálatkor az orvos először középső ujját az orsócsont kiemelkedésére helyezi a csukló fölött, majd mutatóujját a csuklóhoz közelebbi oldalához, gyűrűs ujját pedig a távolabbi oldalához teszi. A mutató ujj tehát az első, a középső a második és a gyűrűs ujj a harmadik pulzushelyet jelenti. A kínai orvoslás minden pulzushelynek más-más jelentést tulajdonít. Mind a 12 szervfunkció minősége felmérhető, felületes tapintással a yang szervek, mély tapintással a yin szervek működése.

1.     Pulzushely

Felületes-yang

Vékonybél

Vastagbél

 

Mély-yin

Szív

Tüdő

2.     Pulzushely

Felületes-yang

Epehólyag

Gyomor

 

Mély-yin

Máj

Lép

3.     Pulzushely

Felületes-yang

Húgyhólyag

Hármas Melegítő

 

Mély-yin

Vese

Szívburok

 

Szakképzett orvosainknál a pulzusdiagnózis nem tart tovább 3-4 percnél.

Szapora pulzusnak nevezzük, amikor egy ki- és belélegzés alatt 5-6 dobbanásnál többet ver a szív. Ez „többlet meleg” állapotra utal.

Lassú pulzusnak nevezzük, amikor egy ki-és belélegzés alatt 2-3 dobbanásnál kevesebbet ver a szív. Ez „hiány” állapotra utal.

Yin pulzusok: mély, lassú, vékony, üres, csomós, rövid, rejtett, szabálytalan

Yang pulzusok: lebegő, felszínes, gyors, nagy, telt, sietős, hosszú, csúszós, feszes

A pulzusminőségeket a Kezelő orvos mélység, sebesség, szélesség, erősség, ritmus és hosszúság alapján határozza meg.
 

Kis érdekesség:

Pl. Szoptató kismamáknál a Gyomor pulzushelye erős „többlet” állapotban van.
         Mély tapintásban a Máj szervünk a legerősebb, hiszen a legnagyobb belső szervünk. Ha mégsem erősebb, akkor a beteg kimerült, gyenge, kialvatlan.
         A vese pulzus általában a leggyengébb.

 

A nyelvdiagnosztika fontos kiegészítője a pulzusdiagnosztikának. A Kezelő megkéri, hogy öltse ki a nyelvét, ő megnézi azt, majd elmondja mit lát. Mint ahogy a pulzusdiagnózisnál így a nyelvdiagnosztikánál is megvannak a maga meghatározói, amely hűen tükrözi a szervezetünkben zajló folyamatokat.
A nyelv vizsgálatánál több mindent figyelünk.

1. Általános kép, nyelv formája, alakja, kiöltés erőssége, a nyelv fürgesége, hajlékonysága, stb. Szemölcsök fajtái, arányuk. A nyelv aljának erei, vastagságuk, színük stb.

2. A nyelvtest képe, színe, szárazsága-nedvessége.

3. A nyelvbevonat színe, vastagsága, szárazsága-nedvessége, helye stb

4. Az elváltozások helye a nyelven, mint reflexzónán belül, ami utal az eltérés helyére a testen belül.

 

A Diagnosztika utolsó lépésében kerül sor a korai rákdiagnosztikára, a Doktor Úr arra kéri majd, hogy feküdjön hasra a kezelőkben található ágyak egyikén és a combok hátsó oldalán egy-egy speciális pont nyomásérzékenységét ellenőrzi.

Sok ezer rákbeteg vizsgálatával a kínaiak már sok évtizede felismerték (Gai Kuo-cai, 1978), hogy létezik a comb hátsó felszínén egy meridiánon kívüli pont (kínai neve: Xindaxi, azaz magyarul: új combpont), melynek nyomásérzékenysége jelezheti az adott testfélben elindult rákos folyamatokat. Eddigi ismereteink szerint ez a pontnyomás-érzékenységen alapuló rákdiagnózis 74-75%-ban specifikus és szenzitív rákbetegek esetében.

A Módszer:

Egy új, pontokba beszúrt akupunktúrás tűk közötti összeköttetés, energetikai kapcsolat létesítésének módszerét dolgozta ki Dr. Eőry Ajándok, Murvai Sándor társszerzővel. Ennek lényege, hogy két beszúrt akupunktúrás tű között egy rézdróttal létesítünk kapcsolatot.

 Az "új combpont" helye 

A rákindikációs pont a comb hátsó felszíne közepén, azaz a gluteális (far-) és a popliteális (térd-) redő közti távolság felezőpontjától fél hüvelykre kifelé található. 

A másik pont – amivel összekötjük – a fejtető legmagasabb pontja. Kínaiból lefordítva: „Százszoros Gyűjtő”. Információt közvetít az agyba, illetve az agyból, klasszikus pont a memóriazavar esetén, serkenti az agyi folyamatokat. A kormányzó vezeték 20. pontja. Ott található, ahol a két fülcsúcsot összekötő vonal metszi a fej középvonalát.

Mindig az ebbe a pontba szúrt tűvel kötjük tehát össze az érzékenyebb rákpontot. Először mindkét oldalon megvizsgáljuk a rákpont nyomásérzékenységét. Amelyik érzékenyebb, azt szúrjuk és összekötjük rézdróttal.

A Diagnosztika után a Kezelője közli Önnel, hogy számára az akupunktúrás kezelések javallottak-e. Amennyiben javasolt, már a diagnosztika napján igénybe is veheti kezelésünket, melyhez jó pihenést, és gyors javulást kívánunk!


A Diagnosztika végén mindig kérdezzen rá, hogy milyen gyakorisággal és összesen kb. hány alkalmat javasol a Kezelő orvos! Majd ezeket figyelembe véve a kezelése után a recepción van lehetősége a további időpontok előjegyzésére.